Altruïstisch of wereldvreemd?

De Amerikaan Josh Ferrin kocht enige tijd geleden een woning in de buurt van Salt Lake City, blij dat zijn gezin eindelijk een eigen huis kon bezitten. Kort na de aankoop besloot hij de garage te verkennen en zag een stuk stof op de zolder van de garage hangen. Nieuwsgierig klom door het luik de zolder op en voelde achter het gordijn. Hij ontdekte acht metalen dozen, min of meer gelijkend op munitiedozen uit de tweede wereldoorlog. Toe hij er een opende, belde hij meteen zijn vrouw om haar op de hoogte van zijn vondst te brengen. De zeven dozen zaten ieder vol met opgerolde bankbiljetten, alles bij elkaar minstens 45.000 dollar.
“Ik ben niet perfect en ik wou dat ik kon zeggen dat ik in het geheel niet twijfelde. We wisten dat we het terug moesten geven, maar dat betekende niet dat ik niet aan de noodzakelijke reparatie van mijn auto, onze behoefte om een kind te adopteren, wat we op dit moment niet kunnen, of het achterstallig onderhoud aan ons pas gekochte huis heb gedacht. Maar het geld niet van ons om te houden en ik geloof niet dat je vaak een kans krijgt om iets radicaal eerlijks te doen, om iets belachelijk geweldigs voor iemand anders te doen en ik hoop dat het een les is die ik mijn kinderen hoop te leren.”

Ferrin stelde zich de vorige eigenaar, Arnold Bangerter, voor, die op bepaalde momenten een bundeltje van honderd dollar in elkaar rolde, naar zijn zolder ging en het daar in een doos opborg. “Hij spaarde die dollars waarschijnlijk voor zijn kinderen, maar zeker niet voor mij.”
“Ik hoop vader te worden en dan maak ik me zorgen over de toekomst van mijn kinderen. Ik kan hem in mijn gedachten het geld weg zien leggen voor sombere tijden en het zou fout van me zijn hem dat te ontzeggen waar hij jaren voor gewerkt heeft. Het voelde als moest ik nog een hoofdstuk uit zijn leven schrijven, een hoofdstuk dat hij niet zelf heeft kunnen schrijven en het op de juiste manier afronden,” liet Ferrin de journalist noteren.

Bron AP 19-05-2011

Wat voor reacties zouden leerlingen geven op deze situatie?
Hoe zouden ze voor zichzelf een eventuele andere keuze rechtvaardigen?
Wat zou hun reactie zijn op de argumentatie van John Ferrin?