Anne Frank en Goebbels

Op de website http://www.annegoebbels.nl/ is informatie te vinden over het project waarin de visies van de joodse Anne Frank en de antisemitische Joseph Goebbels tegenover elkaar gezet worden. Uit de informatie op de website de volgende informatie over deze intrigerende theatervoorstelling.

“Anne en Goebbels, een confrontatie zal op jong en oud indruk maken. Ook leerlingen in het voortgezet onderwijs spreekt deze multimediale voorstelling zonder meer aan. Anne Frank zullen ze kennen, maar welke gedachtewereld ging er nu schuil achter de Holocaust?
Het verleden

In de verstilde ruimte van het theater zitten de toeschouwers oog in oog met Anne Frank en Joseph Goebbels, antisemiet en racist in hart en nieren en propagandaman van de nazi’s. Zij gaan mee in zijn leven, zijn werkelijkheid en zijn denkbeelden, zoals hij die twintig jaar lang optekende in zijn dagboeken. Authentieke filmbeelden tonen welke keiharde werkelijkheid achter Goebbels woorden schuilging. En zodra hij zwijgt, is steeds weer de stem te horen van Anne Frank, een van de zes miljoen joodse slachtoffers.

Het heden

De voorstelling past alleen al historisch gezien uitstekend binnen het voortgezet onderwijs. Maar onmiskenbaar daagt de voorstelling ook uit met de klas na te denken over het heden, over de wijze waarop hier en elders groepen mensen worden ‘weggezet’. Welke mechanismen liggen daaraan ten grondslag? Hoe laten we ons allemaal meeslepen door woorden en beelden en hoe kun je je stem laten horen?
Welke klassen?

Scholieren in klassenverband van harte welkom, vanaf klas 4 vmbo-t, havo en vwo. Gezien de inhoud van de voorstelling is het noodzakelijk dat zij voorbereid zijn en voldoende kennis hebben van de historische context.
Schoolvoorstellingen

Raadpleeg voor schoolvoorstellingen de speellijst op deze site. Soms is een extra schoolvoorstelling mogelijk. Neem daarvoor contact op met het theater in uw buurt of met Habima Producties, info@habimaproducties.nl.”