Ben ik mijn broeders hoeder?

Een moreel dilemma, dat werkelijk onder bovengenoemde titel kan gebruikt worden. Jij ben verslaafd en dakloos, je zus is zwaar miljonaire.
Tot hoever gaat je liefde voor het gezinslid? Wat zou jij doen als dit de situatie was en jij Madonna? Wat is voor jou de beste oplossing?

Stel je voor: je probeert de slaap te vatten onder een brug – rillend, berooid en dakloos – terwijl je bloedeigen zus in een paleisje haar ruwweg 650 miljoen dollars aan het natellen is.
Ee beetje te Dickensiaans? Toch is het realiteit van Anthony Ciccone, de oudere broer van superstar Madonna. Afgelopen oktober vertelde hij dat hij door zijn familie verstoten is. “Ik ben niks in hun ogen. Een nobody. Ze schamen zich voor mij. Als ik doodvries, kan het hen niets schelen.”
Journalist Tom Leonard van The Daily Mail zocht Ciccone op onder zijn brug in Traverse City, Michigan. Al bijna twee jaar zwerft hij rond.Hij leeft van de kleine uitkering van een vriend met wie hij een vieze deken en vooral ook veel flessen Wild Irish Rose whisky. Zijn witte baard is wat verkleurd door de vele sigaretten die hij rookt, stelde Leonard vast.
Voor zijn beroemde zus heeft Anthony geen goed woord over. “Ze was altijd een bitch en dat is ze nog steeds. Daarin is ze heel consequent. Mijn complimenten.” Geen poot heeft ze naar hem uitgestoken, beweert hij.

Maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Zes jaar geleden werd zijn alcoholverslaving aangepakt in een dure kliniek in Houston, geheel op kosten van Madonna. Daarna kon hij aan het werk bij zijn vader, die een wijngaard runt in Californië. Oké, misschien niet de beste omgeving voor iemand met een sluimerend alcoholprobleem, maar je kan niet zeggen dat zijn familie hem de rug toekeerde. Het ging mis tussen de wijnvaten en uiteindelijk stuurde zijn vader Anthony de wijngaard af. Madonna bood weer hulp aan, op voorwaarde dat hij zich opnieuw zou laten behandelen. Maar dat vindt Anthony onzin. “Mijn familie denkt dat de afkickkliniek een oplossing biedt voor alle problemen in het leven. Ik heb gewoon een baan nodig.” Mandonna ziet het blijkbaar anders en laat de keuze aan haar broer. Ze kocht onlangs wel een nieuwe bril voor hem, maar die is hij alweer kwijt.
[Bron: Trouw 4 februari 2012]