Bijbel in legoblokjes

Sinds 2001 is The Reverend Brendan Powell Smith bezig om de bijbelse verhalen om te zetten in legoblokverhalen. Zijn eigen webstek is http://www.thereverend.com/, waar hij zich als een rasechte atheist etaleert, die niets moet hebben van de georganiseerde religie. In Trouw werd op 15 februari 2003 al aandacht aan de steentjesbijbel besteed.

“The Brick Testament van Brendan Powell Smith volgt, aldus de kunstenaar, nauwgezet de bijbeltekst. Maar in de keuze van passages treft vooral zijn belangstelling voor pikante, schokkende en anderszins opmerkelijke verhalen. ‘De moreel aanvechtbare passages’, noemt Smith ze. En zijn ze al niet seksueel getint, geeft hij er wel een erotische draai aan.

Om jeugdige lezers (en gevoelige volwassenen) te behoeden voor emotioneel ongemak, levert Smith vier waarschuwende symbolen, te vergelijken met de Nederlandse Kijkwijzer. N staat voor naakt, V is geweld, S seks en C gevloek. Het zal de jonge surfer eerder aantrekken dan afstoten.

Smith’ Genesis wemelt van de waarschuwingen, de evangeliën zijn niet erg schokkend, bij de brieven van Paulus is het weer oppassen. Smith heeft het zinnenprikkelendste boek uit de Bijbel, het Hooglied, nog niet in lego omgezet.

Ontwerper Smith, die naar eigen zeggen religie en filosofie studeerde, verbaast zich over een geloof dat zich baseert op een ‘bizarre tekst’, zei hij tegen het studentenblad Columbia Chronicle. De Bijbel is een boek vol ‘oorlog, extreem geweld, onversneden racisme en een God die zijn humeur verliest en er een idioot gevoel voor rechtvaardigheid op nahoudt, met een zoon die ongelovigen in het hellevuur werpt ten bewijze van een liefdevolle en genadige Schepper’.
Er komen, vertelt Smith, reacties van atheisten die zich kostelijk hebben vermaakt. Helemaal geslaagd in zijn antigodsdienstige opzet is Smith niet, geeft hij toe. Een leraar van een Amerikaanse zondagsschool vertelt de bijbelverhalen niet meer met vilten plaatjes, maar aan de hand van het ‘steentjestestament’.”

De verhalen zijn via de volgende link te vinden.