Computer en school

Sinds enkele weken heeft Trouw een nieuwe columnist, die over onderwijs en aanverwante zaken schrijft. Gerwin van der Werf had me meteen te pakken toen hij 4 april 2012 een bijdrage wijdde aan de School met de iPad. Hij is er niet van onder de indruk en heeft daarvoor stevige argumenten:
“Enige tijd geleden stond in The New York Times een artikel over de Waldorf School in Silicon Valley, de school waar werknemers van Google en Apple hun kinderen naar toe sturen. Computers zijn er taboe. “Het idee dat mijn kind beter leert lezen en rekenen op een iPad is bespottelijk,” zegt een manager communicatie bij Google in dat artikel. Hij bezit een universitaire graad in informatica. Hij wil het beste voor zijn kinderen, en het beste, dat is kennelijk iets met boeken, potloden en papier. Met technologie omgaan leren ze vanzelf wel. “ It’s supereasy, it’s like learning to use toothpaste. At Google and all these places we make technology as brain-dead easy to use as possible.”
De grote vernieuwers op het gebied van computertechnologie begrijpen het: onderwijs draait om menselijk contact. Best vreemd dat je jan en alleman daar voortdurend aan moet herinneren.”