De laatste lesdag

Om kwart voor zeven op donderdag 19 januari 2012 stond ik op in de wetenschap dat dit de laatste keer zou zijn dat ik op dit uur uit mijn bed kwam om naar een baas te gaan. Alle volgende keren zullen eigen keuze zijn en niet op basis van een arbeidscontract.

Het weer werkte ook aardig mee voor een afscheid: ik ben met regenpak aan naar Breda gefietst en kwam begin Breda tot de ontdekking dat het water al in mijn sokken begon te kruipen.

In 1973 begon ik het eerste halfjaar zeker met colbert en stropdas. Om toch een soort inclusio te maken had ik deze dag voor een colbert gekozen, maar de stropdas is weggebleven.

Tegen half tien rende ik door de regen naar de E-vleugel en kwam tot de ontdekking dat E04 versierd was met vlaggetjes en ballons. Op het bord stond in het karakteristieke handschrift van collega Willem “Laatste lesdag, tijd voor een (kinder)feestje”. Eronder een tafel met een aantal versnaperingen die je bij een kinderfeestje kunt aantreffen en enkele kannen met ranja.
lokaal E04 tijdens mijn laatste lesdag
Toen de bel ging, kwamen de leerlingen van H5b naar boven, voorzien door Willem en Joost van een feesthoedje en een uitroltoetertje. Iedereen joelde, toeterde door elkaar en werd uiteindelijk wat rustiger, toen de beide heren de leerlingen van een bekertje ranja en een traktatie voorzagen. Ook liepen ze rond met soesjes, spekkies, haribozakjes en de door mij geleverde namaakmerci’s.

Het kon niet anders of ik moest ook een hoedje op. Toen Loulou en Mazime rondgingen met de cake bleken ze ook een slagroomspuit gevonden te hebben, die zowel op de cakes als op enkele leerlingen terechtkwamen.

Mijn les had ik verdeeld in een prezi-presentatie over je geld of je leven, want ze moeten er nog wel een fors stuk over schrijven, en het aloude zelfportret dat door de klas gaat vergezeld van een aantal vragen mijnerzijds. Ook al waren er enkele leerlingen die verzuchtten dat ze dat al voor de vijfde keer deden, het enthousiasme waarmee ze later aan de slag waren, bewees weer eens dat goede dingen heel lang blijven werken.
Mathijssen aan het werk tijdens het zelfportret

Tijdens de kleine pauze, waarin ik met de collega’s in de E-vleugel bleef, zijn in de personeelskamer de vlaaien soldaat gemaakt, die ik besteld had via het secretariaat. Tijdens de grote pauze ben ik naar de personeelskamer gegaan, waar diverse mensen me dankten voor de traktatie en met een goede toekomst wensten.

De drie lessen verliepen allemaal op een eenzelfde manier en in het laatste blok kwam rector Raymond van Velthoven me nog een bos bloemen overhandigen. De leerlingen waren leuk, enthousiast, gaven me een hand en bedankten me voor de lessen.

Het was een spannende, maar uiteindelijk voor mij zeer geslaagde laatste lesdag. Volgende week nog de laatste schooldag, waarop ik twee uur surveillance in H5 mag doen. Om het af te leren, denk ik.