Doe de integriteitstest

In eerdere afleveringen van LIA heb ik aandacht gevraagd voor het laten maken door leerlingen van een door deskundigen ontworpen tests. Een overzicht kun je vinden door in de kolom ‘aandachtsgebieden’ op ‘toetsen-games-tests’ te klikken en een overzicht te krijgen van diverse mogelijkheden.

Een nieuwe is de integriteitstest. Het intro zegt: “Hoe integer ben jij?

Heb jij zo’n sterk gevoel voor integriteit dat zelfs een leugentje om bestwil ongemakkelijk voelt? Of ga jij liever creatief om met de waarheid om je doel te bereiken? Dat doet toch iedereen? Wie is er nu volledig en altijd eerlijk en oprecht? Jij? ”

De deelnemer kan de test maken, zijn e-mailadres opgeven en de uitslag wordt hem/haar toegezonden. De docent kan er meer werk van maken door de test te kopiëren van internet, die in een worddocument te zetten en de leerling eerst de test op papier te laten maken door te kiezen tussen — en ++, vervolgens als huiswerk te test op internet te laten maken en de volgende les de uitkomsten te bespreken. Zhij kan een inventaris maken van de soorten integriteit die de scores van de leerlingen te zien geven en dankzij de op papier ingevulde antwoorden kan er een zinnig gesprek plaatsvinden door de keuzes met elkaar te vergelijken: waarom heb jij bij vraag 4 twee minnen gezet? Wat heeft je buurman? Waarom vind je dat dit gedrag wel of niet kan?”

Het kan in deze wereld, waar integriteit het soms moet afleggen tegenover heb-, heers- en eerzucht, een mooie les worden voor leerlingen die nog een hele toekomst voor zich hebben en waar integriteit hopelijk weer als een echte deugd ervaren zal worden.

Je vindt de test op http://www.123test.nl/integriteit-test/