Geldverhalen

Niets is zo sterk als een goed verhaal; dat geldt ook voor levensbeschouwing. Vaak hoor je jaren later nog van leerlingen die vertellend dat ze veel vergeten zijn van de middelbare school, maar dat enkele verhalen, bijvoorbeeld in de vorm van een filmfragment, hen zijn bijgebleven en aan het denken hebben gezet.
Een verhaal werkt ook, omdat er andere mensen hoofdpersoon zijn, over wier acties je kunt praten, je verbazen, prijzen of juist ergeren. Je praat dan over het leven van andere mensen en zogenaamd niet over je eigen leven. Niets is uiteraard minder waar. Doordat leerlingen actief reageren op de handelingen en ideeën van anderen zijn ze daarmee ook actief met zichzelf bezig. Je kunt immers niet anders dan vanuit je eigen referentiekader met zijn eigen waarden, normen en ideeën reageren.

Zeker in deze tijd van economische crisis is het niet verkeerd eens te praten in de klas over levensbeschouwing en geld. Dat levert heel aparte reacties en ideeën op. Wie daarbij op zoek is naar een film, die al dan niet door middel van een fragment leerlingen aan het denken kan zetten, neme een kijkje op de website van manversusdebt, een weblog van een gezin dat probeert tegen de stroom in geen schulden te maken, bestaande schulden zo snel mogelijk af te lossen, hun persoonlijke bezittingen tot een minimum te beperken, want alles wat je bezit kost geld, je moet ervoor zorgen, repareren en onderhouden.
Behalve het persoonlijke verslag van hoe het gezin het gevecht tegen de trend aangaat, schijft de blogger Adam Baker ook over financiële zaken in het algemeen. Een van zijn bijdragen ging over de toptien films over geld in het afgelopen decennium. In de blogbijdrage vertelt hij kort wat er in de film gebeurt, kiest een favoriet citaat en aan het eind van zijn top tien schrjven nogal wat mensen hun commentaar, al dan niet voorzien van nieuwe filmtitels.
De bijdrage is hier te vinden.