Het opmerkelijke leven van Dolores Hart

In 1959 was ze 21 jaar en had gespeeld in films met Elvis Presley, George Hamilton en Montgomery Clift. Ze was degene die Elvis zijn eerste filmkus gaf op negentienjarige leeftijd. Enkele jaren later kreeg ze een miljoenencontract aangeboden en was ze verloofd met de zakenman Don Robinson uit Los Angeles.
Tijdens een interval van een Broadwaytoneelstuk verbleef hart op advies van vriendinnen in het klooster van Regina Laudis, waar men over gastverblijven beschikte.
Drie jaar later liet ze haar miljoenendeal, veelbelovende carrière en haar verloofde schieten om novice te worden. Haar definitieve gelofte legde ze af in 1970.

In een eerder interview zei ze: “Ik heb met deze roeping heel mijn leven geworsteld. Ik kan begrijpen waarom mensen twijfels hebben, want wie begrijpt God? Ik niet! Als je te maken krijgt met iets op dit niveau, heb je te maken met mysterie.”

Ergens anders omschrijft ze haar keuze als volgt: “Ik verliet Hollywood omdat ik een geheim ervoer dat roeping heet. Het is een roep die van een andere plaats, die we God noemen omdat we geen andere manier hebben om het te zeggen. Het is een roep om liefde. Waarom beklim jij een berg?”

Dolores Hart kwam afgelopen maand in het nieuws, omdat een documentaire over haar leven als slotzuster voor een Oscar genomineerd was. De titel ervan is “God is the bigger Elvis”. Ze is naar de uitreiking in haar habijt gegaan; helaas ging de Oscar naar een andere documentaire.

Opmerkelijk
Hart besloot het klooster in te gaan nadat ze een zevenjaars contract met MGM had getekend. Toen ze promotie moest maken voor de film ‘Come Fly with me’ vertelde ze dat vrienden wilde bezoeken. De limousine zette haar af bij Regina Laudis en abrupt stopte Dolores’ witte doekleven.

De overgang naar het kloosterleven was extreem moeilijk voor haar. Haar filmcarrière had haar slecht voorbereid op de discipline van het kloosterbestaan. Pas na zeven jaar voelde zich voldoende toegerust om zich bij de orde aan te sluiten.

Haar verloofde leefde nog steeds in Los Angeles en is nooit meer getrouwd. Hij bleef de vrouw die hij als Moeder Dolores nu kent ieder jaar bezoeken. “We zijn samen gegroeid. Zoals we in ons huwelijk gedaan zouden hebben. Ze is mijn leven.” Enkele maanden geleden is Don overleden.

Een ABC-interview van 15 minuten met zuster Dolores kan via youtube bekeken worden.

Het moet voor onze leerlingen bijna onvoorstelbaar zijn om zo’n keuze te maken. Daarom is het misschien wel aardig om hen ermee te confronteren en te laten zoeken naar de waarden die deze mensen erop na houden. Zowel Dolores als haar verloofde. Ook de opmerkingen over roeping en God en mysterie zijn zeer het bespreken waard.