Hindoetempel gereinigd

Het kastenstelsel blijft een hardnekkig verschijnsel in het India van vandaag. Reuters berichtte op 1 oktober 2014 dat de regering van de Indiase staat Bihar een onderzoek heeft bevolen na berichten dat een hindoetempel gereinigd en de beelden gewassen waren na het bezoek van de gouverneur van de deelstaat, die tot een lagere kaste behoort.

Gouverneur Jitan Ram Manjhi, een lid van de Muhasargemeenschap, zei dat hem verteld was dat dat het heiligdom in het Madhubanidistrict gezuiverd was na zijn bezoek een maand eerder. Hij zeo het onderzoek bevolen te hebben omdat het belangrijk is kastendiscriminatie in de samenleving te belichten, zodat de verantwoordelijken hiervoor bestraft kunnen worden.

Op kaste gebaseerde discriminatie, de zogenaamde ‘onaanraakbaarheid’ werd verboden in India in 1955, maar de eeuwenoude feodale verhoudingen blijven in grote delen van India nog intact en Dalits hebben nog steeds met vooroordelen te maken in iedere sector van onderwijs tot de arbeidswereld.

Manjhi is de derde Dalit die gouverneur in Bihar werd sinds India’s onafhankelijkheid in 1947.  Vijftien procent van de bevolking van Bihar behoort tot de lagere kasten.

“Onaanraakbaarheid is een misdaad in ons land. Ook gewone mensen mogen er niet onder lijden,” is de overtuiging van de minister van voeding en prominent Dalit politicus Ram Vilas Paswan.

Eerder kwam het bericht van Human Rights Watch, dat honderdduizenden leden van lagere kasten in India gedwongen worden menselijke uitwerpselen te ruimen uit droge toiletten en publieke riolen, ondanks een verbod op deze discriminerende en onwaardige praktijk.