Islam anders benaderen?

De media moeten de islam met meer omzichtigheid behandelen dan het christendom. Dat stelde BBC-directeur Mark Thompson gisteren tijdens een lezing over publieke theologie.

Volgens de BBC-topman is de islam een minderheidsreligie in Groot-Brittannië en moeten de media dientengevolge op een andere wijze in de verslaggeving met deze godsdienst omgaan dan met de gevestige religies.

De uitspraken van Thompson volgden op kritiek van cabaretier Ben Elton die de BBC ervan beschuldigde bang te zijn om grappen over de islam te maken. Ook Hindoes hebben de Britse omroep verweten dat ze moslims boven andere godsdiensten stelt. De BBC-chef stelde daar tegenover dat zijn organisatie wel degelijk programma’s zou uitzenden die kritisch over de islam zijn, mits deze uitingen van voldoende kwaliteit zijn.

Toen Thompson werd gevraagd of hij grappen over het christendom sneller toelaat dan grappen over de islam, gaf hij toe dat de BBC inderdaad de islam anders benadert dan de anglicaanse kerk of de rooms-katholieke kerk. „Er is geen reden dat welke religie dan ook immuun voor discussie is. Maar ik wil niet zeggen dat alle godsdiensten hetzelfde zijn. Als je in de minderheid bent, plaatst dat een en ander wel in een ander daglicht, denk ik.”

Reformatorisch Dagblad 17-10-2008