Kansloos, de tweede keer

In de laatste LIA voor de schoolvakantie maakte ik melding van de nieuwe kerst/schoolmusical, die Eva Mathijssen en Arto Boyadjian geproduceerd hebben. De tekst heb ik gelezen, de liedjes beluisterd, en ik kan zeggen dat het een product is geworden, waar veel jongeren met plezier aan zullen werken.
Een aantal scholen is intussen al ermee begonnen om tegen de kerstvakantie een eigen uitvoering van de musical te geven.
De verschillende jongeren komen goed uit de verf, zijn heel verschillend in hun karakters. Het verhaal: een groepje hangjongeren – van het gezellige soort – komt huns ondanks in conflict met ‘gewone’ jongens en die laten het er uit zien alsof zij de slachtoffers zijn. De wijkagent en de maatschappelijk werkster willen dat de jongeren een soort van taakstraf krijgen en ze moeten meewerken aan een kerstevenement voor daklozen. Als ze dan bij ‘gewone’ mensen om hulp gaan vragen in de vorm van eetbare zaken e.d. krijgen ze de kous op de kop, want het etiket van hangjongere dan wel dakloze doet mensen vreemd reageren.
Ze slagen er toch in iets te organiseren, ware het niet dat er -bijna letterlijk – roet in het eten wordt gegooid.
Wie geïnteresseerd is, kan meer informatie vinden op http://www.deschoolmusical.nl . Er is een tekstboek met aanwijzingen, een cd met voorgezongen muziek en alleen de muziek, niet minder dan 11 lekkere liedjes, een lesopzet voor wie met de problematiek van daklozen en vooroordelen aan de slag wil gaan. Er is een vmbo en een havo-vwo-versie. Er is de mogelijkheid om een workshop met tips en activiteiten te volgen, al dan niet op school.
Mocht je school nog steeds een saaie kerstafronding hebben, maak dan beslissers en enthousiastelingen attent op dit materiaal. De reacties van wie een van de vorige twee musicals heeft gekozen en laten spelen, waren zonder meer positief.