Love is in the air

Onze ervaring met levensbeschouwelijke dagboeken is dat leerlingen geneigd zijn vooral over negatieve zaken te reflecteren. Immers, in de brugklas horen ze al, dat met name bij dieptepunten de levensvragen eruit springen. Vraag je hen al in de brugklas om een gebeurtenis die hen sterk is bijgebleven en waarover ze zich vragen gesteld hebben, dan komen er nogal wat sterfgevallen van grootouders, familieleden en huisdieren op het bord te staan.
Vandaar dat we bijzonder bij zijn met die levensbeschouwelijke dagboeken die stilstaan bij hoogtepunten in het leven, omdat daar met name de zinvraag positief beantwoord wordt.
Hieronder het levensbeschouwelijke dagboek van een V5-leerlinge onder de titel:

Love is in the air

Het is vakantie, iedereen is aan het genieten van het lekkere weer en van elkaar. Het is namelijk weer lente en dan zit de liefde weer volop in de lucht. Als je om je heen kijkt zie je overal verliefde stelletjes, zelfs je ouders doen weer een stuk kleffer met elkaar. Zou er nou echt iets in de lucht zitten waardoor de hormonen weer door ons lijf gaan gieren?
Maar als je dan iemand hebt waar je helemaal gek op bent, is dat dan liefde? Je kunt het ook van de chemische kant bekijken. Je hersenen maken een stofje aan waaraan je verslaafd raakt (heb ik wel eens gehoord tijdens een biologieles). Maar het heeft dan niets romantisch meer. Maar goed wat is nu echte liefde, en is iedereen daar wel naar op zoek? Je hebt van die mensen die altijd de eeuwige vrijgezel willen zijn, zouden die dan minder behoefte hebben aan het stofje dat hun hersenen aanmaakt?
Ik vind het niet echt leuk om de liefde van de chemische kant te bekijken. De liefde heeft juist de kracht om dingen die helemaal niet logisch zijn, voor jou heel logisch te maken. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt, je ziet alles van de positieve kant, en je kunt daarom ook veel meer. Maar liefde kan ook een negatief effect hebben. Het kan heel lastig zijn, je moet constant aan de ander denken. Je kunt je nergens meer op concentreren, of je ziet de mooie lach van je grote liefde al weer voor je ogen dwarrelen. Met veel tegenzin probeer je je schoolwerk toch zo goed mogelijk te maken, maar dat valt niet altijd mee.
In de zomer is ook iedereen met elkaar aan het flirten, we zijn allemaal meer geïnteresseerd in de ander. Dus je hebt waarschijnlijk ook meer kans van slagen. Maar wat heeft een zeker persoon wat jou geïnteresseerd maakt in hem/haar? Is dat het uiterlijk, stralen we in de zomer allemaal als een zonnetje? Je gaat naar mijn mening het eerst op iemands uiterlijk af. Hij/zij heeft een leuke glimlach of mooie ogen, wat voor kleding draagt hij. Dat vergelijk je dan een met je droombeeld. En als er dan toch een aantal overeenkomsten zijn kijk je pas verder. Dan kijk je naar iemands gedrag en karakter. Hoe ligt hij/zij in de groep, is hij/zij tegen iedereen aardig, met wie praat hij/zij zoal. Daarna ga raak je aan de praat met elkaar en kijk je of je elkaar ligt en wie weet springen de vonken wel over. Pas dan kom je meer te weten over iemands innerlijk. Er wordt dan wel altijd gezegd dat uiterlijk niet van belang is, het is wel het eerste wat je ziet van iemand. En het heeft daarom ook de grootste invloed. Dus hoe komen we er bij dat uiterlijk helemaal niet belangrijk zou zijn?
Maar wat mag je nu wel doen en wat mag je beslist niet doen op een eerste date? Of wat als je iemand in de stad tegen komt? Wat is er dan gepast? Mag je juist niet zoenen, wat veel mensen ook niet doen bij een eerste date. Of moet je juist zoenen omdat je anders niet geïnteresseerd lijkt? En wil je meteen een relatie met diegene of is dit gewoon leuk voor een keer? Er is meestal ook veel drank in het spel tijdens het uitgaan, dus dan reageren mensen anders dan normaal. Dus hoe kan je daar dan ooit je liefde tegenkomen?
Liefde blijft een ingewikkeld spel, als je het zo kunt noemen. Voor sommige mensen is het inderdaad een spelletje en maken er soms zelfs een wedstrijd van met weddenschap en al. Ik vind dat je niet serieus met de liefde bezig bent als je daaraan mee doet. Je kunt er namelijk veel mensen mee kwetsen. Je speelt dan wel met iemands hart. En je hart is je gevoeligste plekje.
1-5-2007