Mensen die joden redden

Een geliefde surfplek is de webstek waar met enige regelmaat lijsten worden verzameld van de meest onmogelijke en bizarre zaken en gebeurtenissen, http://listverse.com . In het verleden heb ik er al eens aandacht aan besteed . Dankzij hun RSS-feed kwam ik enkele nieuwe interessante lijsten tegen.

De namen van individuele mensen die hun nek hebben uitgestoken om tijdens de barbaarse holocaustperiode joodse mensen te redden kunnen niet vaak genoeg genoemd worden. Hier is een lijst van mensen die door de Israelische regering als ‘rechtvaardigen’ erkend zijn.
http://listverse.com/2008/11/06/10-people-who-saved-jews-during-world-war-two/

De Japanse diplomaat Feng-Shan Ho, die 2000 joden het leven redde in Oostenrijk.
Irena Sendler, een Poolse maatschappelijk werkster wist 2500 joodse kinderen uit het ghetto in Warschau met vals papieren weg te werken.

Hugh O’Flaherty was een Ierse katholieke priester die 4000 geallieerde soldaten en joden in Rome uit de handen van de nazi’s wist te houden.

Giorgio Perlasca die in de Spaanse burgeroorlog aan de zijde van Franco streed, was zo teleurgesteld in het fascisme dat hij in 1944 naar de Spaanse ambassade in Boedapest vluchtte en van daaruit 5000 joden een vals paspoort bezorgde om naar veiliger landen te reizen.

De tweede Japanner in de lijst is Chiune Sugihara, die zijn werd deed in Litouwen, toen de Duitsers het land overvallen hadden. Hij schreef op eigen initiatief visa uit voor een verblijf in Japan en redde daarmee duizenden mensen. Hij schreef op sommige dagen tot achttien uur om de visa’s klaar te maken.

Georg Ferdinand Duckwitz, een Duits lid van de NSDAP werkte in Denemarken tijdens de oorlog. Hij maakte een geheime reis naar Zweden en overtuigde de minister-president om Deense joden toegang tot zijn land te geven. Daarna waarschuwde hij de Deense politicus Hedtoft, die belangrijkse rabbi’s in zijn land overhaalde om zoveel mogelijk joden naar Zweden te laten oversteken. Dank zij Duckwitz’ optreden overleefde 99 % van de Deense joden de holocaust.

Frank Foley was een Britse geheime agent die als een ‘scarlet pimpernel’ huzarenstukjes uithaalde om joden te redden. De schatting ligt op 10.000 levens.

Aristide de Sousa Mendez, een Portugese diplomaat, die tegen de orders van zijn eigen regering in gratis visa verstrekte aan 30.000 vluchtelingen, waaronder 12000 joden.

Dimitar Peshev, minister van justitie in Bulgarije tijdens de tweede wereldoorlog, weigerde de 48.000 eigen joodse inwoners te laten afvoeren naar de vernietigingskampen, hoewel hij eerder had meegewerkt aan antisemtische wetgeving in zijn eigen land.

De nummer 1 op de lijst is Raoul Wallenberg, die tijdens de oorlog in Boedapest werkte en met neppaspoorten zeker 100000 joden het leven redde. Hij huurde 32 huizen in de Hongaarse hoofdstad en maakte er bluffend Zweeds grondgebied van, waar op zekere momenten 10000 mensen gehuisvest werden.

Typisch, er is een bonus en dat is paus Pius XII, wiens optreden tijdens de tweede wereldoorlog door veel mensen als laf en halfslachtig aan de kaak is gesteld. In deze lijst wordt een andere kant belicht en komt men tot de conclusie dat de zachte diplomatie van het Vaticaan bijna een miljoen mensen gered heeft.
Het zal een heftige discussie blijven, ben ik bang.