NCRV-kerstmusical

Met de kerstmusical heeft de NCRV de afgelopen negentien jaar een traditie opgebouwd met veel middelbare scholen. Jarenlang al is het een groot succes! Dit jaar heet de musical ‘Bende, in een ander licht’.

Net als vorig jaar is de musical gemaakt door Eva K. Mathijssen en Arto Boyadjian. Dus: scherpe taal, herkenbaar, humoristisch en met uitdagende muziek. Dit keer zijn vorm en stijl anders. Er is ruimte om een koor alle partijen te laten zingen. De dans komt voort uit de scenes. Waar de hoofdpersoon Ben, in de musical van vorig jaar, scene voor scene nieuwe mensen ontmoette, is bij Bende een groot deel van de personages de hele tijd op het toneel. Dit geeft de spelers het gevoel deel uit te maken van een de hele voorstelling. Kortom, een musical met een mooi en boeiend verhaal, een diversiteit aan liedjes en met mogelijkheden om prachtige dansscènes in te studeren.

Bende, in een ander licht
In Bende leren we een flink aantal leerlingen kennen, die allemaal om verschillende redenen een speciale straf hebben gekregen.
Het is vrijdag voor de vakantie. Alle leerlingen hebben net hun rapport gekregen en zijn vrij. Ze willen geen moment langer in het schoolgebouw blijven. Elize, Maria en haar meiden, Martha, Suzy, Ruth, Moos, Bram en Dave hebben allemaal straf gekregen: ze moeten alle deuren van de toiletten schoonmaken. Van Uffelen, de conciërge, zegt dat ze pas weg mogen als alles spic en span is. In het begin wil dat klusje niet vlotten. Het is dan ook een nogal bonte verzameling: de nerd, de macho, de lieveling, de grote bek, de kakkers en het grijze muisje. Iedereen heeft een mening over iedereen en niemand wil iets met de ander te maken hebben. Om ooit uit de situatie weg te komen, zullen ze toch een beetje nader tot elkaar moeten komen. Wonder boven wonder gebeurt dat. Naarmate de tijd verstrijkt, komen ze erachter dat ze allemaal onder vooroordelen gebukt gaan. Ze zijn allemaal inderdaad heel verschillend, maar dat is juist wat het leven zo leuk maakt. Er worden oude vriendschappen hernieuwd en nieuwe vriendschappen gesmeed. Door de samengebundelde energie gaat de strafklus ineens heel snel. Ze zijn klaar en dus ook ‘vrij’.

Dan worden hun nieuw verworven vriendschappen op de proef gesteld. Er is een groep meisjes van de andere school die Elize, het grijze muisje, hebben bedreigd: ze komen haar die vrijdag in elkaar slaan. Als iedereen naar huis gaat, komt Elize oog in oog met die meiden te staan. Staat ze er nu toch alleen voor?
Natuurlijk niet. Deze mensen kunnen elkaar nu niet meer negeren en met hun positieve en collectieve kracht zorgen ze ervoor dat de andere meisjes afdruipen. Deze vrijdag heeft hun leven veranderd. Vanaf nu zien ze elkaar in een ander licht.

Thema’s
Centraal thema in deze musical is: (de kracht van) vriendschap. Een musical over groepsvorming, vooroordelen, opkomen voor jezelf, de kracht van samenwerken en elkaar in een ander licht gaan zien.

Meer informatie vind je op http://bende.ncrv.nl/node/17131