Racisme is

De Belgische moslima Alia S. schrijft een blog op de website www.kif.kif.be over haar ervaringen in de Belgische samenleving. Een indrukwekkende tekst is de hieronder opgenomen bijdrage over racisme, waarin ze velerlei kanten van het verschijnsel op verrassende wijze laat zien.

>>> Deze blog dateert van april 2013 en werd door de redactie terug in the picture geplaatst omwille van de actuele waarde ervan.  

Ik weet niet wat er erger is: racisme op zich of het niet meer raar opkijken als je met racisme geconfronteerd wordt.

Zoals die éne keer dat die vrachtwagenchauffeur zijn raam naar beneden draaide en ‘makkak’ naar mij riep terwijl ik wachtte tot het mannetje op groen zou springen aan het stoplicht. Ik gaf geen krimp, mijn blanke medestudente daarentegen spreekt er nu jaren later nog steeds over. ‘Weet je nog?’

Of onlangs nog toen iemand tijdens een woordenwisseling greep naar mijn afkomst en mijn religie om in een schreeuwerige taal zijn gelijk te halen. Ik probeerde de man te bedaren en wees hem erop dat ik hem heus wel kon horen als hij een paar decibels lager zijn racistische lofzang zou afsteken. Even leek hij van zijn melk, dat verwachtte hij niet, dan moest hij maar zijn bazooka bovenhalen. Hij had namelijk enkele woorden in het Arabisch geleerd, over moeders enzo, daar ging hij mij misschien iets zichtbaarder mee kunnen raken.

De rest van haar betoog is te lezen de blog van alia s.