Reacties na de laatste lesdag

Kort nadat ik op facebook verslag heb gedaan van het feit dat donderdag 19 januari mijn laatste lesdag was, reageerden collega’s en oud-leerlingen op soms heel onverwachte wijze. Ik kan niet anders dan erg dankbaar zijn voor al die mensen die de moeite hebben genomen om aan te geven dat ze mijn lessen op de een of andere manier gewaardeerd hebben. Heel veel dank daarvoor. Hieronder de verschillende stemmen:

J.S.: Ik heb van uw lessen genoten! Geniet van je laatste dag!

H.A.: Dat waren interessante lessen! Dank u 🙂

S.B.: het einde van een tijdperk!

S-F,: Je verdient minimaal zo’n laatste lesdag!

M.S.: Hopelijk heeft u genoten van deze dag!

F.B.: De laatste werkdag van je leven moet toch mijlpaal zijn in het leven. Kijkend naar de foto’s moet het een mooie dag geweest zijn. Geniet van het (verdere) leven!

R.d.V.: Was een leuke laatste les! 🙂

M.S.: Van harte gefeliciteerd met het bereiken van uw pensioen. Ik hoop dat de komende tijd u een hoop moois mag brengen.

S.d.M.: Dat er nog maar veel levensvragen beantwoord mogen worden tijdens het genieten van het pensioen!

R.B.: een verlies voor het onderwijs, geen leugen.

D.K. : Geniet van uw welverdiend pensioen 😉 en toch nog bedankt voor de lessen, heb er toch wel wat van geleerd 😉 wilde ik toch nog zeggen nu het nog enigszins relevant is.

C.v.N.: Geniet van uw pensioen! U zal zeker gemist worden;)

C.B.: We zullen je missen. En daar is geen woord aan gelogen. Maareh: ik heb geen liedje gezongen? 38,5 jaar moet toch goed zijn voor minimaal vier liedjes!

M.v.d.V.: Geniet van uw pensioen! Ik kan me sommige van uw lessen nog goed herinneren na 20 jaar.

G-J. W.: End of an era.
The teacher that made me think hardest and deepest has taught his last period. The colleague that made me question and ponder has put on his cap, taken his bike and cycled home.

Now: reading, writing, gardening and probably loads of other clever stuff.

I bow my head and say goodbye.

N.N.: Ben ook nieuwsgierig….;-) Hopelijk hebben wij er ook les van gehad…

G-J. W.: Wim Mathijssen. Eén van de beste docenten die ik ken. En tegelijkertijd af en toe controversieel: mooie combinatie. En let op: vervelende opmerkingen over Wim verwijder ik gewoon. Be warned.

J.v.G.: Nou maar die kennen we nog wel van Maatschappijleer, met z’n pretogen:-) sympathieke vent.

P-R.: En of we die nog kennen! Waren mooie lessen en het controversiële kan ik me ook nog herinneren 😉 Kon dat achteraf alleen maar waarderen.

W.D.: Sinds wanneer is eigenlijk de J verdwenen, tussen Wim & Mathijssen? 🙂
Niettemin: veel geleerd van de beste man. Heb je toevallig een adres, opdat ik ‘m een kaartje met gelukwensen kan sturen?

F.B.: ik heb nog steeds al mijn levensbeschouwing-schriften en opdrachten van alle jaren. Alle andere vakken vond ik niet de moeite waard te bewaren, maar ik vond mijn creaties van levensbeschouwing te bijzonder om weg te doen.

R.v.M.: meneer mathijssen. Ik vond uw lessen altijd heel leuk en interessant. De meest bij gebleven les van mij is toch echt de les dat je jezelf moest tekenen en dat het blad dan door heel de klas ging. U stelde dan vragen en steeds moest je antwoord geven over de persoon die je voor je op het blad had. Nooit gedacht dat een klas mij zo kon raken (op een positieve manier)! Denk nog vaak terug aan deze en andere lessen van u.

Y. G.: Meneer Mathijsen, ook ik heb het altijd ervaren als goede lessen! Levensbeschouwing kreeg een leukere dimensie dankzij u lessen! Waaruit ook mij passie voor het onderwijs is ontstaan! Zeker de foto in de boekjes komt nog regelmatig voorbij. Tegenwoordig zelf ook voor de klas en zie hoe de leerlingen en de omgang ermee is, je kan er zeker van genieten! Ik wens u veel geluk! Groeten Y

T.M.: Het is alweer een hele tijd geleden (+- 12 jaar), maar nog steeds komen uw epische lessen en gedachtenspinsels in mijn gedachten voor. Ik heb ontzettend genoten en nog meer geleerd in de jaren dat ik levensbeschouwing van u kreeg. Hulde, hulde, hulde!

I.Z.: Beste meneer Mathijsen, u en uw lessen hebben een heel grote rol gespeeld in mijn studiekeuze voor Wijsbegeerte. Ik voel me zo ontzettend thuis bij deze studie, dat ik u daar erg dankbaar voor ben. En tijdens mijn stage heb ik ontdekt dat uw manier van lesgeven mij ook inspireert wanneer ik dat zelf probeer te doen. (Erg open en toegankelijk, speels.) En ook ik heb al mijn levensbeschouwelijke creaties bewaard. Hartelijk bedankt en een veel fijne rust gewenst!

M.v.d.V.: Creativiteit in mijn schrijven/denken kwam in uw lessen naar voren… Is me altijd bijgebleven dat u me dat vertelde!

E.L.: Ja, Ook ik heb mijn schriften en collages nog, en de wijze lessen in mijn hoofd. Vergeet de lol met sjakie en de chocoladefabriek niet!

Y.S.-F: Jep, ook hier alle schriften weggegooid, behalve die van levensbeschouwing, en tekenen. Ik heb nog een afspraak staan in mijn agenda op 12 mei 2013. Er zijn van die dingen die je bijblijven…