Tien grote redevoeringen

Grote redevoeringen
Het woord heeft meermalen de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. Er zijn veel historische gebeurtenissen die omlijst zijn met redevoeringen, die mensen tot grotere daadkracht brachten. Denk aan de speeches van Churchill aan het begin en tijdens de tweede wereldoorlog. De apologie van Socrates aan het eind van zijn proces, waarin hij besloot waardig te sterven heeft veel mensen niet onberoerd gelaten.
Redevoeringen die bijblijven hebben meestal met vormen van menselijke waardigheid te maken. Zij spreken over fundamentele waarden zoals vrijheid, zelfbeschikking, vrijheid van slavernij, burgerrechten, en meer.
Mijn geroemde listverse heeft een tiental redevoeringen bijeengezet die getuigen van moed, daadkracht en onverzettelijkheid.
Het gaat om de volgende teksten:
Generaal Douglas MacArthur, Duty Honor Country
Socrates, Apologie
Patrick Henry, Give me Liberty of give me death
Jawaharlal Nehru, Tryst with Destiny
Ronald Reagan, the Berlin Wall
Winston Chruchill, Their finest hour
Lyndon B. Johnson, The American Promise
Frederick Douglas, The Hypocrisy of American Slavery
Winston Churchill, We shall fight on the beaches
Susan Anthony, Women’s Right to the Suffrage
Mario Savio, Put your bodies upon the gears
Ze zijn allemaal in het Engels; bij verschillende redevoeringen zijn youtubefilms opgenomen. Wie in zijn lessen aandacht besteedt aan menselijke waardigheid heeft hier een aantal mensen, die hun nek uit durfden te steken, voor hun mening opkwamen en hun en andermens waardigheid probeerden te beschermen, te verheffen of er aandacht voor vroegen.
Te vinden op http://listverse.com/2008/06/01/top-10-great-historic-speeches/