veertig dagen zonder seks

Het EO-programma ’40 dagen zonder seks’ moet nog beginnen en nu al snakken veel kerken, jongerenorganisaties en scholen naar een discussie over seksualiteit. Bij de EO en presentator Arie Boomsma zijn daartoe al tientallen verzoeken binnengekomen.

In het programma worden vier meiden en drie jongens gevolgd tijdens hun uitdaging om veertig dagen geen seks te hebben. Ze worden gevolgd door de camera tijdens het uitgaan en gaan in gesprek met presentator Arie Boomsma over snackseks en liefde.

„Iedereen vindt het blijkbaar toch moeilijk om erover te praten en ze grijpen het programma nu aan om dat wel te gaan doen”, vertelt Boomsma.

Hij spreekt van zes tot zeven verzoeken per week die bij hem of de EO binnenkomen. De Evangelische Omroep wil niet zelf in die discussie stappen of daarin de leiding nemen, licht Boomsma toe. „Met ’40 dagen zonder seks’ willen we alleen de brug zijn naar die discussie.”

Uit een onderzoek van de EO, uitgevoerd door Ruigrok/NetPanel, blijkt dat christelijke jongeren over het algemeen weinig openheid ervaren als het gaat om seksualiteit. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 64 procent van de gelovige jongeren niet open over seksualiteit kan praten

in de kerk of in het gezin. Bovendien blijkt dat bijna de helft van alle jongeren naar porno kijkt

(41 procent) tegenover een op de drie christelijke jongeren (35 procent). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat christelijke jongeren vaker liegen dan niet-christelijke jongeren over de vraag of ze wel eens geslachtsgemeenschap hebben gehad.

Van alle jongeren ontkent 17 procent dat ze seks hebben gehad, terwijl dat wel zo is.

Op de site van de EO is de nodige informatie te vinden. Een trailer met informatie over de afleveringen, waar allesbehalve vrome praat wordt verkocht door de jongeren geeft een realistisch beeld van wat de kijker kan verwachten. Na de 7 (?) afleveringen is ook een dvd verkrijgbaar met alle uitzendingen erop.

Hieronder de achtergrondverhalen van de eerste twee afleveringen.

Seksdate of trouwmeisje?

Nederland 3 dinsdag 8 januari 2008 om 20:30

Niels – 40 dagen zonder seks

In de eerste aflevering volgen we Niels (21). Hij studeert HBO Facility Management en woont nog bij zijn ouders. Niels heeft veel vriendinnen, maar maakt onderscheid tussen meisjes om mee te trouwen en ‘losse’ meisjes.

Zijn mobiele telefoon is zijn grootste wapen om aan seks te komen. Niels: “Ik krijg regelmatig een sms-je of ik langs wil komen. Meestal vragen ze dan of ik ‘film kom kijken’. Dan weet ik wel hoe laat het is…”

Niels wil weten hoe hij reageert als hij 40 dagen geen seks heeft en hij wil kijken of hij zich weer durft open te stellen voor een ‘trouwmeisje’. Maar als zijn 40 dagen zijn ingegaan, blijft zijn inbox volstromen. En als hij dan ook nog met zijn klas naar Madrid gaat op excursie wordt het voor Niels wel heel erg moeilijk.

‘Ik kan geen nee zeggen tegen seks’

Nederland 3 dinsdag 15 januari 2008 om 20:30

Bregje – 40 dagen zonder seks

Bregje (18) doet MBO Multimedia en kan absoluut geen nee zeggen tegen seks. Bregje staat in het dorp waar ze woont er om bekend dat ze nogal makkelijk in bed te krijgen is.

Bregje: “Ik doe mee aan 40 dagen zonder seks omdat ik wil leren om vaker nee te zeggen en dat ik echt niet zo’n slet ben zoals veel mensen in mijn omgeving denken”.

Maar of dat gaat lukken? Direct na het ingaan van Bregjes 40 dagen staat er namelijk een heftig uitgaansavondje op het programma. En dan blijken oude patronen toch moeilijk te doorbreken. Als ze dan ook nog met een vriendin op vakantie gaat naar Blanes, is het maar de vraag of Bregje haar 40 dagen tot een goed einde gaat brengen.
[Trouw 2-1-2008]