Vriendschap en liefde

Mijn afgelopen week is erg vreemd verlopen, ik heb nieuwe vrienden gemaakt en de relatie met mijn vriendin is na bijna anderhalf jaar verbroken. Dit vond ik wel een goede aanleiding om eens na te gaan denken over wat een relatie of vriendschap voor mij betekent.

De reden dat de relatie met mijn vriendin uit ging lag bij ons allebei, zij verwachtte ontzettend veel van mij, ze wilde dat ik elk moment dat ik kon bij haar was. Dat is een goed teken natuurlijk maar voor mij vergde het erg veel, uiteindelijk te veel. In het begin probeerde ik alles om de relatie te behouden, we spraken vaak af en hadden veel lol. Maar voor mij had het ook een andere, wat negatievere kant. Mijn vriendin was niet de enige persoon waar ik leuke dingen mee wil doen, mijn andere vrienden vonden het op een gegeven moment wel irritant dat ik er nooit voor hun was. Voor mij is vriendschap met elkaar leuke dingen doen, en niet alleen met mijn vriendin, ik heb bij ons op het dorp nog een aantal andere vrienden waar ik ook lol mee wil hebben, samen naar de stad, met zijn allen bij iemand de hele avond thuis hangen en gewoon gezellig doen. In mijn andere vrije tijd tennis ik met een goede vriend en ik kan gewoon niet alle dagen in de week vrij maken om mijn vriendin buiten school om te zien, ik zie haar tenslotte ook al elke dag op school. Vriendschap was voor mij uiteindelijk de reden om er een punt achter te zetten. Ik heb het er erg moeilijk mee gehad en heb mezelf ook afgevraagd, is dit het waard? Maar ik denk uiteindelijk van wel, het is net of er een hele last van mijn schouders is. We zijn nu gewoon vrienden en doen wat alle andere, normale vrienden ook doen, we praten gewoon met elkaar, gaan ook nog wel poolen in de stad zoals we al vaker hebben gedaan. De relatie is verbroken maar de vriendschap niet, en daar ben ik blij om, ik kan niet een relatie verbreken en dan die persoon nooit meer aankijken of aanspreken.

Ik heb de afgelopen tijd ook weer een goed aantal nieuwe vriendschappen opgebouwd. Ik zit sinds een paar maanden in een nieuw groepje voor de tennistraining, een van de jongens daar blijkt dezelfde interesses te hebben als ik en nu zit ik minstens één keer per week bij hem thuis op de bank over alles en niets te praten. Toen het uit was met mijn vriendin was hij een ontzettend goede steun voor me, dit is voor mij een teken dat er een goede vriendschap is, iemand die je helpt door dik en dun is een goede vriend. Omdat vriendschap zo veel voor mij betekent ben ik blij met de vrienden die ik heb, ze steunen me waar nodig, en ik help en steun hen waar nodig. Wat is een leven zonder vriendschappen? Ik denk dat het een hele sombere wereld moet zijn als je er altijd alleen voor staat.

Docenten die lessen geven over vriendschap, liefde of relaties zouden de bovenstaande tekst kunnen gebruiken om leerlingen te vragen hoe ze daarop reageren en wat ze zelf zouden doen.