Waarom docenten zouden moeten bloggen

Steve Wheeler schreef enkele maanden geleden een interessante blogpost onder de titel ‘Zeven redenen waarom docenten zouden moeten bloggen. Ik vat die redenen hieronder samen en geef daarna de complete url voor wie de diepte in wil.
• Bloggen zorgt ervoor dat je gaat reflecteren.
• Bloggen kan je denken uitkristalliseren. “In the act of writing we are written” [Daniel Chandler.
• Bloggen kan je een nieuw gehoor geven: anderen lezen wat je geschreven hebt, gaan erover nadenken en komen vaak met reacties.
• Bloggen kan je vaardigheden ontwikkelen die je als reflecterende docent hard nodig hebt.
• Bloggen kan je waardevolle feedback geven.
• Bloggen kan creatief zijn. Je kunt steeds nieuwe manieren vinden om je ideeën te communiceren.
• Bloggen verhoogt je niveau van schrijven, woordgebruik, spelling, omdat je weet dat wanneer je het publiceert je tekst meteen beschikbaar is voor heel de wereld.
http://steve-wheeler.blogspot.com/2011/07/seven-reasons-teachers-should-blog.html

Ik merk zelf dat een aantal van deze punten ook voor mij gelden. Ik weet dat bijdragen op de weblog komen en dus door iedereen, vooral door collegae, gelezen kunnen worden. Je denkt dan wel twee keer na voor je iets gaat schrijven of zeggen.

Wat gewoon jammer is, is dat het levensbeschouwelijk onderwijs geen expliciete weblog heeft, waar docenten levensbeschouwing nadenken over waarmee ze bezig zijn. Door bijdragen aan zo’n weblog zie je ook ontwikkelingen zich aftekenen in het levensbeschouwelijke veld en kan er brede communicatie plaatsvinden.
We hebben in Nederland meer dan duizend docenten levensbeschouwing. Het moet toch mogelijk zijn om een weblog daarmee te realiseren, waardoor er bijvoorbeeld drie maal per week een bijdrage geplaatst zou worden, mensen die in hun RSS-feed kunnen ontvangen en er ook op zouden kunnen reageren. Als drie maal per week een idee geformuleerd zou worden, een werkvorm gepubliceerd, een hartenkreet gelanceerd, dan zou dat de levendigheid van levensbeschouwelijk Nederland zeer ten goede komen.
Misschien een beleidsidee voor de Vereniging van Docenten Levensbeschouwing (en Godsdienst)?
1-11-2011