Wicca in havo 3

Levensbeschouwelijke dagboeken laten vaak onverwachte kanten van leerlingen zien. Ik was ook heel verrast dat een tengere, schuchtere en dromerige jongen uit havo 3 zich in zijn levensbeschouwelijk dagboek ineens ontpopte als een aanhanger van Wicca. Hij beschreef zijn ideeën op de volgende manier:

Op mijn twaalfde wilde ik van alles weten over geesten oproepen en zo, en toen zag ik een keer het woord Wicca, gelezen op een website en zo ging ik meer lezen over Wicca want ik wilde er meer van weten. Toen ik wist dat het een religie is gebaseerd op het goddelijke van de natuur en jezelf wilde ik mezelf gaan inwijden. Nou had ik een vriendin die al aan Wicca deed maar ook nog niet ingewijd was en zij wilde zichzelf ook inwijden en mijn broer en mijn vriendin wilden zich óók al inwijden en dus hebben we onszelf ingewijd in een stuk bos in de buurt. Nu zijn we officieel Wiccans.

Ik wilde vooral Wiccan worden omdat het een heel vrije religie is, je mag alles doen zolang je maar niet iemand anders of de natuur ermee schaadt. Dat is voor mij het belangrijkste, een geloof waarbij je (bijna) alles mag en waarbij je alleen word tegengehouden door je eigen verbeeldingskracht. Want bij Wicca werk je vooral met verbeeldingskracht waarmee je energieën andere richtingen opstuurt. Dat is magie.

Een belangrijk onderdeel van Wicca zijn de jaarfeesten, ook wel sabbats of esbats genoemd. Deze acht feestdagen vormen samen het Wiel van het Jaar, het levensverhaal van de God en de Godin. De Sabbats zijn jaarfeesten die vroeger ook van belang waren bij de natuur, zo was Yule de kortste dag van het jaar, bij Yule vieren we de zonnewende, de dagen worden weer langer. Zo heeft ieder feest een betekenis, en ik probeer ze allemaal te vieren, maar soms vergeet ik er een en dan steek ik maar gewoon wat wierook (wierook = Heilige rook) op. De Esbats zijn de vollemaansfeesten, er zijn er in totaal 13, en bij deze feesten roepen Wiccans de krachten van de maan (het is bewezen dat ze echt bestaan, denk maar aan eb en vloed) aan om zichzelf ‘op te laden’ en nieuwe energie voor de komende maand te krijgen. Ik heb tot nu toe één keer een Esbat meegevierd en ik vond het heel erg leuk om onder volle maan dat ritueel te doen. Ik heb het daarna ook meteen in mijn Boek de Schaduwen gezet, dat is een boek dat iedere heks heeft en waar ze hun rituelen, gedichten en ervaringen opschrijven.

Houdt de Wet van 3 in Ere,

Driemaal zullen Uw daden wederkeren.

Leer deze Wet, en leer hem goed,

dat wat je zaait, je ook oogsten moet.

Dat is de wet van drie, wij geloven dat alles wat je doet drie keer zo hard bij je terugkomt, dus als je iets goeds doet, zul je er ook iets goeds voor terug krijgen, maar als je iets slechts doet, dan krijg je er ook iets slechts voor terug.

Nog een reden waarom ik Wiccan werd: het groepsgevoel om samen met mijn vrienden (die ook Wiccan zijn) de feesten mee te feesten, dat vind ik heel belangrijk, om samen iets te doen.

Ik heb al een paar keren geprobeerd om in contact te komen met mijn gids, ook wel beschermengel genoemd. Maar het is me nog geen enkele keer gelukt om écht in contact te komen, maar er is wel een keer een kaars zomaar uitgegaan terwijl ik niet eens blies of wat dan ook.

Ik hoop dat ik nog heel lang een goede Wiccan zal zijn. Blessed be.