Zelfdoding en MySpace

Megan Meier uit de Amerikaanse staat Missouri was een jaar lang in de veronderstelling dat ze de leuke 16-jarige Josh aan de haak had geslagen. Josh bleek echter alleen in het hoofd van de buurvrouw te bestaan. Zes weken na de zelfmoord van het meisje kwamen haar ouders erachter wat zich allemaal had afgespeeld tussen Megan en Lori Drew. En nog schokkender: Lori was de moeder van één van de vriendinnetjes van Megan.

Megan en de dochter van Lori waren hartsvriendinnen, maar na een rotperiode van depressiviteit en een gevecht tegen overgewicht besloot Megan de vriendin te dumpen. De moeder was daar zo boos over dat ze besloot online wraak te nemen.

Op MySpace maakte ze een nep-profiel aan. Later zou ze tegen de politie zeggen dat dat was om te kijken wat Megan over haar dochter zou zeggen tegen een vreemde.

Op het moment dat de ‘relatie’ op een hoogtepunt was, stuurde de 47-jarige een mail dat Megan niet deugde en haar vrienden slecht behandelde.’Je bent een slecht iemand en iedereen haat je’, gaf de genadeklap, want het was de laatste mail die het meisje voor haar zelfmoord binnenkreeg. ‘De wereld is beter af zonder jou’, aldus de wraakzuchtige moeder. Haar ouders vonden haar hangend aan een riem in de slaapkamer.

Pas weken later hoorden de ouders dat het om een internetpesterij ging en dat notabene de moeder van een vriendinnetje erachter zat. De woedende vader van Megan sloeg een kerstkado dat ze voor de familie Drew in bewaring hielden met een hamer aan stukken en gooide de onderdelen op de oprit van de Drews.

Die haalden de politie erbij en zo kwam het hele verhaal in de openbaarheid. Omdat internetpesten niet strafbaar is in Amerika, gaat ‘Josh’ vrijuit.

Bron: telegraaf.nl 2 december 2007

In strijd met vijf kernwaarden

In de nieuwsbrief van het Institute on Global Ethics van 10 december schrijft directeur Rushworth M. Kidder over deze zaak. Met name de verontwaardiging van het Amerikaanse publiek dat de pestende vrouw vrijuit gaat omdat internetpesten niet strafbaar is in de VS doet hem vragen wat de grens is wanneer ethiek tot wetten wordt. “Wat doen we voor voordat iets onethisch illegaal wordt? En als het eenmaal een wet is, hoe helpen we onze kinderen die te begrijpen?

Voor beginners: we kunnen specifieke acties testen aan onze vijf voornaamste kernwaarden. De buurvrouw – zo schijnt het toch wel – schond ieder van de vijf.

Oprechtheid [honesty]– ze was afhankelijk van misleiding, zonder welke ‘Josh Evans’ door Megan als een verzinsel zou zijn ontmaskerd.

Verantwoordelijkheid – door niet de verantwoordelijkheid op zich te nemen van volwassenen voor de veiligheid en zekerheid van kinderen om hen heen schudde ze bewust iedere zorg voor Megans welzijn van zich af.

Respect – Bewust en weloverwegen gebrek aan respect was de strategie om Megan over haar grenzen te laten gaan.

Eerlijkheid [Fairness] – Terwijl ze doelbewust een kwelling voor Megan creëerde, zou ze zich enorm verzet hebben tegen iedereen die hetzelfde naar haar eigen dochter deed.

Medeleven – zonder gevoel voor de medemens lachte ze daarentegen met een andere buur over haar plan om ‘zich met Megan te bemoeien’

Gevaarlijke snelweg

Het web is niet zonder gevaren. “Wie onderwijst onze kinderen tegenover zulke bedreigingen om alert en voorzichtig te zijn en zichzelf te beschermen? We besteden uren aan zulke instructie voordat we kinderen een rijbewijs geven. Waarom? Omdat zonder dat bewijs we onze kinderen blootstellen aan een asfaltomgeving die verlokkelijk, ongewoon en gevaarlijk is – hen blootstellen aan risico’s en hen anderen in gevaar laten brengen.

Het web, zoals Megans verhaal bewijst, is een soortelijke gevaarlijke omgeving. Toch, zoals in de vroege jaren van de twintigste eeuw voordat een rijbewijs vereist was, geven we kinderen vrij baan om te navigeren zoals ze willen zonder hen te begeleiden bij de gevaren. Wetten zullen helpen, vooral als ze snelle zekere straffen geven voor het soort opzettelijk kwaad dat Megan vernietigde. Maar echt behoefte hebben we aan heldere programma’s en beleid die defensieve ethiek onderwijzen. Megan, zelfs op de leeftijd van 13, had kunnen leren zich te verdedigen. We hebben er nooit aan gedacht het haar te vertellen.”

Megans verhaal op You tube

Een videoverhaal over Megan vind je hier: The Megan Meier Story