Zelfmoordcijfer stijgt opnieuw

In de 38 jaar van mijn werkzame leven heb ik in het mij bekende lesmateriaal geen expliciete aandacht gezien voor het feit, dat het leven voor veel mensen elk jaar weer zo zinloos lijkt te zijn dat ze een einde aan hun leven maken. Daarnaast doen vier keer zo veel mensen een poging een einde aan hun leven te maken.
Deze navrante uitkomst op de vraag ‘Is het leven voor mij zinvol’ is voor mij al vele jaren aanleiding geweest om het thema zin, onzin en zelfdoding in het curriculum op te nemen. En tot mijn ontzetting ben ik de enige gebleven, lijkt het wel. Terwijl allerlei onderzoek erop wijst, dat aandacht op een bepaalde manier positief werken kan op de zinloosheidsgevoelens van ook leerlingen, in ieder geval dat het niet aanzet tot het negatieve gedrag, zoals velen vermoeden en waarom zij er niets mee doen.
Bovenstaande opmerkingen moest ik even kwijt naar aanleiding van het volgende krantenbericht, afkomstig van het ANP:

“1647 mensen hebben vorig jaar een einde aan hun leven gemaakt. Het aantal zelfdodingen ligt daarmee 47 hoger dan in 2010, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zelfdodingscijfer is voor het vierde opeenvolgende jaar gestegen en was vorig jaar 9,9 per 100.000 mensen. Het aantal zelfmoorden is daarmee op het zelfde niveau als eind jaren ’90 en het begin van deze eeuw.

In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. Het CBS kan echter niets zeggen over een mogelijke samenhang.

Mannen plegen vaker zelfmoord dan vrouwen, zeven op de tien mensen die zelfmoord pleegt, is man. Bij zowel mannen als vrouwen die een einde aan zijn of haar leven maakt, is bijna de helft tussen de 40 en 60 jaar. In grotere steden ligt het aantal zelfdodingen ongeveer 30 procent hoger dan in kleinere gemeenten.

De meest gekozen manier om een einde aan het leven te maken is door ophanging. Alleen bij jongeren onder de 20 jaar is voor de trein springen de meest gekozen methode.”