Zeven leugens over het christendom die christenen zelf geloven

Stephen Mattson schreef een behartenswaardig artikel over de zeven leugens die christenen vaak zelf over hun christendom geloven. Ik noem zijn zeven leugens, pik er een citaat uit en wie het hele artikel wil lezen, kan de link onderaan deze bijdrage gebruiken.

1. Je bent altijd gelukkig

“Er is een ongezonde verwachting binnen veel geloofsgemeenschappen, dat van ons verwacht wordt altijd vrolijk in het leven te staan, alsof iets anders zijn dan een lachende, vreedzame en vrolijk spirtuele cheerleader schadelijk is voor het christendom.”

2. Je problemen zullen verdwijnen

“Sommige mensen gebruiken het christendom als een vorm van escapisme, een kruk, en een manier om de pijn, het lijden en de strijd in het leven te vermijden.”

3. Je zult ‘gezegend’ zijn.

“Als je zoekt naar rijkdom, voorspoed, comfort en zekerheid, is het christendom niet de juiste plaats.”

4. Zending en pastoraat is leuk en belonend werk.

“Beide zijn hard werken. Er is een reden waarom het burnout percentage absurd hoog is bij mensen die werk doen dat aan zending en pastoraat gerelateerd is.”

5. Al je vragen zullen beantwoord worden.

Het christendom is vol twijfel, onzekerheid, nuance en complexiteit. Er zijn enkele duidelijke antwoorden en de antwoorden die er zijn daarover wordt door honderden theologen gedebatteerd.”

6. De christelijke gemeenschap is groot.

“Veel mensen verlaten het christelijk geloof, niet omdat ze Jezus haten, maar omdat ze de mensen haten die hem vertegenwoordigen. Christenen doen mensen kwaad. Ze vechten, maken ruzie, krijsen, schreeuwen en doen vreselijke dingen.”

7. Het maakt je beter dan anderen

Dit is waarschijnlijk voor christenen de hardste waarheid om te slikken, maar ze zijn niet beter dan andere mensen. We lijken dan weer op de Farizeeërs die aasden opmacht en controle en autoriteit.”

Lees de hele tekst hier